2010. március 8.

Gyrost ettünk!

Hétvégén gyrost ettünk. Nagyon imádjuk! Régen mindig a boltban vettem a tartós pitakenyeret, aminek amúgy is borzasztó íze van és mivel csak 2 darab van egy csomagban - hát nem volt túúúl olcsó... Azután a gabojszakonyhaja.blogspot.com oldalon találtam egy ígéretes receptet nagyon ínycsiklandó fényképpel és kipróbáltam. Nagyon-nagyon fiiiinnnommm! De tényleg!


Hozzávalók:
  • fél kg liszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 1 dl tej
  • 1/2 kocka élesztő
  • 400 ml víz
  • 2 ek. olivaolaj
  • szárított oregano


Az élesztőt felfuttatom a cukrozott tejben. A liszthez hozzáadom a sót, az oreganót, a felfutott élesztőt, végül az olajat és a vizet; majd szép ruganyos tésztát dagasztok. Tiszta konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. A megkelt tésztát gyúródeszkára teszem, 6 részre vágom, egyenként átgyúrom és labdákat formálok belőlük. Hagyom pihenni, míg a sütő felmelegszik 220 °C-ra. Gabojsza egy kis edényben vizet is tesz a sütő aljába, így én is szoktam. A labdákat kinyújtom nagyjából kerekre, majd alufóliára téve a rácson megsütőm őket.
A gyros további "szereplői":
  • lilahagyma
  • paradicsomszeletek
  • gyros fűszerkeverékkel megsütött sertéscomb
  • gyalult vöröskáposzta, amit előzőleg besóztam, majd a levét kinyomkodtam
  • szósz: mi a chillis-fokhagymás szószt részesítjük előnyben (a tzatziki szerintem kevésbé finom hozzá). Ehhez natúr joghurtba belenyomok 2-3 gerezd fokhagymát, sózom, borsozom, majd őrölt chillivel jó csípősre fűszerezem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése