2010. július 27.

Kakaós - vagy mákos legyen a kalács?

Rengeteg mákunk van otthon (én annyira nem rajongok érte, de hát van...). Kerestem hozzá egy töltött kalács receptet, mely gabolyszától származik. Elsőre remekül sikerült, szóval, hogy én is kedvemre csemegézhessek belőle, kerestem egy kakaós verziót is, mely csicseriborsótó-tól van. A hozzávalók csak egy kalácshoz vannak megadva, aki mindkettőt egyszerre szeretné megcsinálni, dupláznia kell a hozzávalókat.

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 3 ek. cukor
  • 1,25 dl tej
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • + 1 tojássárga a tetejére a kenéshez
Kakaós töltelék:
  • 8 dkg vaj
  • 3 ek. kristálycukor
  • 1 ek. kakaópor
Mákos töltelék:
  • 4 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 10 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
Mindent bepakolok szépen a gépbe, megdagasztatom a tésztát, majd meleg helyen pihentetem egy órát. Ha ez kész, bőven lisztezett deszkán "téglalap alakúra" kinyújtjuk. A kakós töltelékhez a langyos vajat jól elkeverjük a cukorral és a kakóval, majd megkenjük vele a tésztát és feltekerjük mint a bejglit. A mákos töltelékhez sűrű krémmé főzőm a hozzávalókat (Vigyázat!!! Nagyon köpköd!!!), majd megkenjük vele a tésztát és feltekerjük mint a bejglit.
Ha ez kész az egyik végénél 1-2 cm kivételével hosszában kettévágjuk, és a két részt egymásba tekerjük (összefonjuk). Óvatosan (nálunk ez 2 emberes munka...) áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, megkenjük a tojássárgával és 190-200 fokon szép barnára sütjük. Langyosan valami mennyei!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése