2010. július 27.

Kedvenc joghurttortánk

Már évek óta ugyanazt a joghurttortát készítem a Férfi névnapjára és születésnapjára. Még anyától származik a recept (hogy honnan, azt már senki se tudná megmondani… hiszen minden háziassszonynak van egy csomó kis fecnije – belegyűrve egy dobozba vagy szakácskönyvbe - elkészült és el-nem-készült receptekkel, amikről már fogalma sincs kitől van). Akkor egy kis papírra írtam fel amit mindig előhalászok amikor eljön a nagy nap. Valószínűleg nagy bajban lettem volna, ha „valahogy” elvész, mert lefogadom, hogy anyának már nincs meg a recept… ;) Férfi azért szereti, mert nincs zavaró (nehéz) piskóta, csak a könnyed joghurt a sok gyümölccsel, a tetején pedig a zselé. Én 22 cm-es tortaformában szoktam csinálni.

Hozzávalók:

  • 0,5 liter gyümölcsjoghurt (ez nálam egy nagy és egy kis pohár)
  • 1 cs. étkezési zselatin
  • 2 cs. tejszínhabpótló por
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • bármilyen gyümölcs ízlés szerint (felkockázva – télen barackkonzervet szoktam beleaprítani)

Tetejére:
  • 1 csomag gyümölcskocsonya
  • a díszítéshez gyümölcs
A joghurtot a zselatinnal forralásig melegítjük, kevergetjük, elzárjuk. A tejszínhabpótló port a részletekben hozzáadott tejjel és a vaníliás cukorral felverjük (nagyon nehéz felverni és fröcsög össze-vissza…). A kihűlt joghurtba keverem a felkockázott gyümölcsökkel együtt, majd egy kapcsos tortaformába (nem túl nagyba) öntöm az egészet és pár órát hűtőbe teszem. Ha szépen megszilárdult, a tetejét kidíszítem felszeletelt gyümölcsökkel (én szeretem a barackot, lime-ot, narancsot, bogyós gyümölcsöket és a szőlőt) és leöntöm az elkészített és kicsit meghűlt gyümölcskocsonyával. Itt még a zselével leöntés előtt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése