2010. május 12.

Kedvencünk: az aioli!!!

Mostanában valahogy nincs sok kedvem vacsorára főzőcskézni. Amikor végzek hazaérek a munkából még bevásárolok, lecuccolok és főzök... hét óra van, amikor egyáltalán elkezdünk enni. Szóval ilyenkor jöhet az aioli! Fantasztikusan fiiiinom!!! (Legalábbis nekünk...) Jó fokhagymásan.... hmmm...



Először a Fandangó étteremben (Debrecenben) ettem ilyet, előételnek hozták pirítóssal. Annyira ízlett nekünk, hogy másnap rá is kerestem a neten. Egy csomó féle recept van rá: van ahol kell bele főtt tojás is, néhol ennyi, néhol annyi fokhagyma, olaj, stb. Amikor kiválasztottam egyet, előszörre sikerült (húúú, mekkora volt az öröm). A trükk az, hogy nagyon gyorsan kell keverni, miközben az olajat szinte cseppenként adom hozzá. Másodjára egy trutyi lett az egész: kivált az olaj és undorítóan nézett ki (a megkóstolásáról inkább letettünk...).

Hozzávalók:
  • 2 tojássárgája
  • kb. 2 dl olivaolaj (szerintem ugyanolyan finom napraforgóval is)
  • 3 gerezd foghagyma préssel átpaszírozva
  • 2-3 löttyintésnyi citromlé
  • só, bors
  • ja, és pirítós....

Szóval ma már úgy csinálom, hogy miután a tojjássárgákat összekeverem a zúzott fokhagymával, a tálat megdöntöm és kipóckolom. Az egyik kezemmel előbb cseppenként, majd - amikor már sűrűsödik - gyenge sugárban öntöm az olajat, a másikkal pedig a robotgépet tartom. Mikor már majdnem kész (olyan... margarinos állag), sózom, kicsit borsozom és 2-3 löttyintésnyi olajat adok hozzá, majd mégegyszer maximális fokozaton átkeverem. Nagyon finom!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése