2012. október 17.

Vegyesvágott Anyától


Idén csináltam először Anya-féle vegyesvágottat. "Pontosan" (csak mivel szalicilt már nem lehet kapni, Na-benzoát-tal) úgy csinálja, ahogyan Mamám is csinálta annak idején. Emlékszem, egy műanyag piros kistányérban mindig volt kitéve az asztalán és amikor megjöttem az iskolából (ő vigyázott ránk), mindig csipegettem belőle.

Azt imádom benne, hogy annyi mindenhez "illik": paprikás krumplitól kezdve a pörköltön át egészen a tükör tojásig.

Hozzávalók (nekem egy db 5 literes üvegre és 3 db 1,5 literesre volt elég):
  • káposzta (nekem másfél nagyra volt most szükségem, ami kb. 3-3,5 kg)
  • 6 paprika
  • pár db. zöldparadicsom
  • 5-6 vöröshagymaelég sok répa (kb. 8-9 nagyobb)
  • egy kisebb fej karfiol
  • ha valaki szeretné még néhány kis kovászolni való uborka
Minden megmosok, majd felvágok. Ez nekem nagyon hosszú idő volt, mert a répa otthonról volt (nagyon kicsik, sok helyen rossz, de azért hazai és persze így pénzbe sem került), valamit a hagyma aprításánál 3 percenként ki kellett fújni az orrom, úgy peregtek a könnyeim.

A káposztát szépen felvágom úgy, hogy negyedelem (közben kivágom a torzsát) és úgy 4-5 mm-es szélességű csíkokban felszeletelem. A paprikát és a zöld paradicsomot karikázom, a karfiolt kis rózsákra szedem. A vöröshagymát megpucolom és félbe vágom. Ezt is szeletelem szép vékonyra és szépen szét is szedem az egyes szeleteket.

Ha minden kész, egy nagy vajlingban (vagy amiben tudod) összekevered az összes alkotórészt és szépen beletömködjük az üvegekbe (ha teszünk bele uborkát, akkor ilyenkor rendezzük el szép esztétikusan az üveg széleinél).

Elkészítjük a felöntőlevet (5 liter felöntőléhez kell):
  • 5 enyhén púpos ek. só
  • 1,5 dl 20%-os vagy 3 dl 10%-os ételecet
  • 1/2 cs. Na-benzoát (egykoron szódabikarbóna)
  • 5 liter víz

A sót egy kis meleg vízben feloldjuk és hozzáadjuk a többi a hozzávalót. Ráöntjük az előkészített és üvegekbe töltött zöldségekre. Nekem pont elég lett.

Fél napot lefedetlenül hagyjuk, mert egy kevés folyadékot felszív a zöldség, amit után kell tölteni. A télen illetve tavasz elején el kell fogyasztani, mert a káposzta egy idő után elkezd barnulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése