2012. július 5.

Kivis-büszke(vagy köszméte?) dzsem

Kicsi Vúnál találtam rá erre a gyönyörűségre, aki viszont Piszkénél találta. Piszke írta, hogy gyerekkorában az ő feladatuk volt a büszke leszedése. Hát ez bizony nálunk is így volt. Négyen voltunk lányok (én és a nővérem, valamint 2 unokahugunk), akikre mindig a mamánk vigyázott óvoda, iskola után, vagy ha éppen szükség volt.

Mamámék kertjében csak szilvafa, egy nagy málnás (Úúúúristen de imádtam befőttes üvegbe szedni a málnát, utána cukorral jól összetörni és kikanalazni!!!) és 3 (vagy 4? - már nem emlékszem) nagy büszkebokor. Mikor kicsik voltunk, ott kuporogtunk a büszkebokor mellett (szerencsére a fák árnyékában voltak) és mindenki szedte a büszkét a saját bokráról. Nálunk csak kompótot meg szószt csináltak belőle (nem emlékszem, hogy eltették volna befőttnek), de azokat nagyon, de nagyon szeretem.

Ma már nincs meg az a régi ház, viszont anyunál is van 3 büszkebokor, de ezek inkább apróbb szeműek, viszont a célnak ezek is éppúgy megteszik. Szóval a leszedett mennyiségből csináltam ilyen dzsemet és szörpöt is. A dzsem nagyon finom és nagyon látványos! Egyszerűen csodálatos!

Hozzávalók:
  • 50 dkb büszke
  • 50 dkg kivi
  • 50 dkg cukor
  • 1 cs. Dr. Oetker 2:1-es dzsemfix
  • 1 tk. citromsav
A büszkét és a kivit megtisztítom. A büszkéket elfelezem, a kivit félbe vágom és a középen végigfutó fehér részétől megtisztítom, felkockázom. Botmixerrel az egészet pürésítem, hozzáadom a citromsavat, cukrot és dzsemfixet, felteszem nagy lángon főni. Ha felforrt, még pár percig forralom, leszedem a habot a tetejéről és pici üvegekbe töltöm.10 percre fejre állítom őket, utána mehetnek a kamrapolcra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése